Τα παιδιά θα πρέπει να σηκώνονται από το κρεβάτι νωρίτερα και να προσλαμβάνουν το πρωινό χωρίς να βιάζονται ή ακόμα να μάθουν να το προετοιμάζουν μόνα τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά τα οποία δεν τρώνε πρωινό έχουν μικρότερη επίδοση στις εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση και εγρήγορση και επίσης μοιάζουν πολλές φορές πιο κουρασμένα και νωχελικά. Mελέτη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου έδειξε πως τα παιδιά που κατανάλωναν δημητριακά πρωινού είχαν χαμηλότερο βάρος σε σχέση με το ύψος τους και μικρότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Πως επιδρά το πρωινό στον οργανισμό μας;
Πηγή ενέργειας, Πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων, Ενεργοποίηση μεταβολισμού, Αποφυγή λιπαρών σνακ.
Το πρωινό μπορεί να συμβάλει δραστικά στην αποτροπή εμφάνισης δυσκοιλιότητας, μέσω της κατανάλωσης φυτικών ινών και της παχυσαρκίας, ενώ ενισχύει την καλή υγεία των οστών και των δοντιών.
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που δίνονται από παιδιά που δεν προσλαμβάνουν πρωινό είναι «δεν πεινάω», «δεν έχω χρόνο», «δεν υπάρχει κανείς να φτιάξει πρωινό». Επομένως οι γονείς θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά στη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους σε θέματα διατροφής, δίνοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα, ιδιαίτερα στη σχολική ηλικία που το παιδί δέχεται επιρροές από παντού.
Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων. Ορισμένες καλές ιδέες για πρωινό θα μπορούσε να ήταν:
- 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού και 1 φρούτο
- 1 αυγό, 1 φέτες ψωμί, λίγο τυρί και 1 φρούτο
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι με δημητριακά πρωινού και 1-2 φρούτα
- 1 τοστ (ψωμί, γαλοπούλα, τυρί) και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό
Το παιδί που δεν έχει συνηθίσει να προσλαμβάνει πρωινό, είναι δύσκολο να μάθει κατευθείαν να καταναλώνει κάποιο από τα παραπάνω. Επομένως, μεγάλη σημασία έχει η σταδιακή εισαγωγή τροφίμων στο πρωινό: στην αρχή μόνο ένα φλιτζάνι γάλα, μετά και 1 φέτα ψωμί με λίγο μέλι και στο τέλος το φρούτο.
Γενικές οδηγίες για την οικογένεια
- Οι γονείς πρέπει να είναι έτοιμοι για μόνιμες αλλαγές των συνηθειών τους.
- Να επιβλέπουν τις αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα.
- Να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν ψυχολογικά τα παιδιά και όχι να τα επικρίνουν.
- Να ασχολούνται οι ίδιοι με τη διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού
- Να ενημερώνονται σωστά από καταρτισμένους επιστήμονες και επίσημους φορείς.
- Τα παραμυθάκια διατροφής βοηθούν πολύ τα παιδιά να κατανοήσουν τη σημαντική θέση της σωστής επιλογής τροφίμων και την απόκτηση ορθών διαιτητικών συνηθειών που εξασφαλίζουν την υγεία τους στο μέλλον.