Ανάμεσα σε περισσότερους από 100 τύπους αρθρίτιδας, η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας από τους πιο επώδυνους τύπους που πλήττει περίπου το 5% των πασχόντων από αρθρίτιδα. Οι συνδετικοί ιστοί του ασθενούς, ο χώρος μεταξύ των αρθρώσεων, ή και τα δύο, αναπτύσσουν αποθέματα κρυστάλλων ουρικού οξέος που μοιάζουν σαν μικρές βελόνες και αποτελούν την αρχή της ουρικής αρθρίτιδας. Με την αύξηση της εναπόθεσης αυτών των κρυστάλλων η κατάσταση οδηγείται στην φλεγμονώδη αρθρίτιδα και ο ασθενής αρχίζει να υποφέρει από δυσκαμψία των αρθρώσεων, πόνο, αίσθημα καύσου, ερυθρότητα και πρήξιμο.
Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μακροχρόνια κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει επεισοδιακές εξάρσεις που επηρεάζουν τον τρόπο και την ποιότητα της ζωής του. Οι ασθενείς πρέπει να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να αντιμετωπίσουν την ασθένεια. Η διατροφή παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια ελέγχου της ουρικής αρθρίτιδας και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Οι ακόλουθες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ασθένειά σας πιο αποτελεσματικά.
Συμβουλές διατροφής για την Ουρική Αρθρίτιδα
Επειδή σε όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα τα επίπεδα ουρικού οξέος είναι υψηλά, αυτό θα πρέπει να ελαττωθεί για να βοηθήσει στον έλεγχο και στην μείωση των επιπτώσεων από την ασθένεια. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν ουσίες και πουρίνες που όταν διασπώνται από το πεπτικό σύστημα παράγουν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Δείτε πιο κάτω τα τρόφιμα εκείνα που πρέπει να περιορισθούν στην διατροφή του ασθενούς.
Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος προτείνει τον περιορισμό των εξής τροφίμων που περιέχουν πουρίνες:
•Όλα τα αλκοολούχα ποτά συμπεριλαμβανομένης και της μπίρας
•Ρέγγες, αυγοτάραχο, σαρδέλες σε λάδι, αντσούγιες
•Μαγιά
•Εντόσθια
•Σάλτσες, ζωμοί και εκχυλίσματα κρέατος
Τα ακόλουθα τρόφιμα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες
•Γλυκάδια
•Σαρδέλες
•Αθερίνα
•Μαγιά
•Μύδια
•Ρέγγα
•Εντόσθια
Τα παρακάτω τρόφιμα έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες
•Χτένια
•Φασιανός
•Χήνα
•Πέστροφα
•Πέρδικα
•Νεφρά
•Γαλοπούλα
•Σολομός
•Συκώτι
•Μπέικον
•Μοσχάρι
•Αρνί
•Αγριόγαλος
•Αντσούγιες
Άλλα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται
Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες, όπως αυτά που περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια (trans λιπαρά), τα τηγανισμένα τρόφιμα και τα κρεμώδη καρυκεύματα.
Αποφεύγοντας τα τρόφιμα που έχουν υψηλή ή μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες, βοηθάτε σημαντικά στον έλεγχο του προβλήματός σας. Επίσης, θα πρέπει να πίνετε πολύ νερό και άλλα υγρά, να περιλάβετε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα και να διατηρείτε το ιδανικό σας βάρος. Μην συμμετέχετε σε δίαιτες για γρήγορη απώλεια βάρους επειδή αυτό μπορεί να επιδεινώσει δραματικά την κατάστασή σας.
Αποφύγετε όλες τις εξαιρετικά όξινες τροφές
Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της ουρικής αρθρίτιδας θα πρέπει να αποφεύγετε τρόφιμα που συντελούν στην αύξηση της οξύτητας του οργανισμού. Τέτοια τρόφιμα είναι το λευκό ψωμί από σιτάρι και το λευκό αλεύρι γενικά, το σιμιγδάλι, το επιτραπέζιο αλάτι που είναι ιωδιούχο και έχει υποστεί επεξεργασία, ή γαλοπούλα, το χοιρινό και το κατσικίσιο κρέας, το αρνί, το κρέας του κουνελιού και του ελαφιού, τα ζυμαρικά, οι ζελέδες και οι μαρμελάδες, οι κρέμες που παρασκευάζονται με λευκή ζάχαρη, η ζάχαρη γενικά – λευκή ή μαύρη, τα γλυκά και τα κέικ που παρασκευάζονται από άσπρο αλεύρι, το αλκοόλ, η μπίρα, τα ανθρακούχα ποτά και τα αναψυκτικά, ο καφές, η σοκολάτα, το μαύρο τσάι, τα τεχνητά γλυκαντικά καθώς και το κάπνισμα.
Τρόφιμα που Πρέπει να Τρώτε πιο Συχνά!
Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος ισχυρίζεται ότι ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο για την αρθρίτιδα θα πρέπει να περιλαμβάνει:
•Όχι περισσότερο από το 30% των θερμίδων από λίπη (10% ζωικά λίπη)
•Χαμηλή πρωτεΐνη από πουλερικά, άπαχα κρέατα, τόφου και ψάρια. Το 15% των θερμίδων και των πηγών διατροφής θα πρέπει να προέρχονται από ψάρια – αλλά όχι από οστρακοειδή
•Υψηλή περιεκτικότητα σε σύνθετους υδατάνθρακες (λαχανικά, φρούτα, και πλήρη δημητριακά)
Στα τρόφιμα που μπορεί να είναι ωφέλιμα περιλαμβάνονται:
•Το Σέλινο – το οποίο για αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα για τον έλεγχο της αρθρίτιδας, της ουρικής αρθρίτιδας και των ρευματισμών
•Ορισμένα λιπαρά οξέα που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής και τα οποία βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, στο ελαιόλαδο, στον λιναρόσπορο και στους ξηρούς καρπούς
•Το τόφου το οποίο παρασκευάζεται από φασόλια σόγιας και αποτελεί πολύ καλό υποκατάστατο του κρέατος
•Τα σκουρόχρωμα φρούτα όπως τα κεράσια που περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος και βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής
Συμπληρώματα Διατροφής στο Διαιτολόγιο για την Ουρική Αρθρίτιδα
Επειδή τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας δεν εξαλείφονται εντελώς ακολουθώντας ένα διαιτολόγιο κατάλληλο για την νόσο, συνιστάται επίσης η λήψη ενός φυτικού συμπληρώματος που χρησιμοποιείται για την ουρική αρθρίτιδα και το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει την μακροχρόνια ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων.