ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ:
- Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς προσμίξεις, φρέσκο, εβαπορέ, σε σκόνη, συμπυκνωμένο, πλήρες ή αποβουτυρωμένο, κρέμες από γάλα, καλαμποκάλευρο ή ριζάλευρο, γιαούρτι, άσπρα τυριά, κρεμμώδη cottage cheese.
- Όλων των ειδών φρέσκα ή κατεψυγμένα κρέατα, πουλερικά, ψάρια, και σε κονσέρβα, αυγά.
- Ψωμί, φρυγανιές, κράκερς κτλ. παρασκευασμένα από ελεύθερα γλουτένης άλευρα (καλαμποκάλευρο, ρυζάλευρο, πατατάλευρο, αλεύρι από σόγια).
- Πατάτες, γλυκοπατάτες, ρύζι, καλαμπόκι, χυλός από καλαμπόκι.
- Όλα τα φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα λαχανικά (χωρίς σάλτσα), καθώς και όλα τα όσπρια.
- Όλα τα φρέσκα φρούτα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα και οι χυμοί τους.
- Λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη, φυστικοβούτυρο, μπέικον, ελιές
- Καφές, τσάι, αναψυκτικά, κακάο, αφού αναγνωριστεί η ετικέτα τους.
- Ζελέ, μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη, σοκολάτα, παγωτά (προσοχή στην ετικέτα των τροφίμων για την σύνθεση τους)
- Πουτίγκα ρυζιού, πουτίγκα καλαμποκιού ή κέικ παρασκευασμένα από τα επιτρεπόμενα αλεύρια
- Σάλτσες παρασκευασμένες από κρέμα γάλακτος, αλεύρι καλαμποκιού ή άλλα επιτρεπόμενα ειδικά αλεύρια χωρίς γλουτένη
- Αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά και κρασί
- Γνήσια μπαχαρικά και αρώματα, αλάτι, μουστάρδα από σκόνη, ξύδι, πιπέρι, πιπεριές
ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
- Κρέμες που περιέχουν αλεύρι, κορν-φλάουρ, ροφήματα σοκολάτας.
- Ορισμένα τυριά που περιέχουν μαστίχα βρώμης ως συστατικό τους.
- Κατεργασμένα κρέατα που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, βρώμη ή σίκαλη.
- Αλλαντικά άγνωστης σύστασης.
- Κανονικό ψωμί από σιτάρι ή σίκαλη, καθώς και οτιδήποτε περιέχει άλευρο από τα απαγορευμένα π.χ κουλουράκια, φρυγανιές, κέικς, σάντουιτς, τοστ.
- Μακαρόνια, σπαγγέτι, φιδές, χυλοπίτες, κριθαράκι και άλλες πάστες ζυμαρικών.
- All Bran και άλλα δημητριακά εμπορίου που περιέχουν γλουτένη.
- Λαχανικά σε κονσέρβα με σάλτσα, φασόλια σε κονσέρβα, έτοιμες σαλάτες.
- Κατεργασμένα φρούτα με προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.
- Όλα τα είδη εμπορίου τύπου snack (γαριδάκια κ.τ.λ.).
- Μπύρα, τζίν, ουίσκυ, βότκα, λευκό ξύδι (πάντα πρέπει να ελέγχετε την ετικέτα).
- Σούπες εμπορίου, επιδόρπια και γλυκά εμπορίου (καραμέλες) που συνήθως περιέχουν σαν συστατικό τους γλουτένη.
- Ορισμένα μπαχαρικά και καρυκεύματα κατεργασμένα, έτοιμες σάλτσες, οι σάλτσες των κονσερβών.
Επειδή το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, ή βρώμη και τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται σε ποικιλία έτοιμων τροφών, θα πρέπει να διαβάζονται με προσοχή οι ετικέτες των τροφίμων.