• +357 22 256752
  • info@mydietspot.com.cy

    Πως μεταφράζεται η σωστή διατροφή; Τροφές με αντικαρκινική δράση

    • Το ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι συνώνυμο της καλής υγείας είναι πλέον αυτονόητο.
      Πως όμως μεταφράζεται η σωστή διατροφή;

    Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στην προστασία από τον καρκίνο

    Τροφές με αντικαρκινική δράση

    1. Αντιοξειδωτικά: βιταμίνες ACE, καροτενοειδή, κόκκινο κρασί, ρόδι
    2. Κουρκουμάς
      Μπαχαρικό γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τα τελευταία χρόνια γίνονται μελέτες για τη σύνδεσή του με την πρόληψη του καρκίνου λόγω χαμηλών ποσοστών καρκίνου στην Ινδία. Βρέθηκε ότι κουρκουμίνη έχει την ιδιότητα να «διαχωρίζει» τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά. – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ
    3. Πράσινο τσάι
      Η αντικαρκινική δράση του τσαγιού οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει, κατεχίνες. Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι προφυλάσσουν και από τον καρκίνο του δέρματος, χάρη στην ιδιότητά τους να «διορθώνουν» το DNA που έχει υποστεί βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. – 2-3 ΦΛΙΤΖ. / ΗΜΕΡΑ
    1. Σκόρδο
      Το σκόρδο, όπως και το κρεμμύδι, είναι τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες, οι οποίες θεωρείται ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου (κυρίως του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου). – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ
    2. Κακάο
      Οι κατεχίνες που περιέχει το κακάο περιορίζουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή, παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου – 3-4 ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΜΑΥΡΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΑΝ ΣΝΑΚ
    3. Λιπαρά ψάρια
      Σ
      αρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί, τα καρύδια σχετίστηκαν με προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. – 1-2 ΦΟΡΕΣ/ ΒΔΟΜΑΔΑ
    1. Μπρόκολο
      Τα σταυρανθή λαχανικά, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών θεωρείται ότι προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και του στομάχου. λόγω των φυτοχημικών ενώσεων που περιέχουν. – 3-4 ΜΕΡΙΔΕΣ/ ΒΔΟΜΑΔΑ
    2. Ελαιόλαδο
      Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες η προσήλωση στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή (η οποία βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση ελαιόλαδου) σχετίζεται με μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. – ΜΟΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ
    • Πότε είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής;
    1. Μερικά συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία και τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού αλλά δεν μπορεί το σώμα μας να τα συνθέσει κι έτσι χρειάζεται εξωγενής πρόσληψη.
    2. Όσον αφορά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού του λίπους συχνά συνιστώνται διατροφικά συμπληρώματα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα.
    3. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λειτουργία της όρασης και τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες συστήνονται τα καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη).
    • Πόσο σημαντική είναι στην υγεία μας η διατήρηση ενός σωστού βάρους;
    1. Είναι καθοριστικός παράγοντας για
    • την πρόληψη ασθενειών (Καρδιαγγειακών, Σακχαρώδη Διαβήτη, Υπέρτασης),
    • την ομαλή ορμονική λειτουργία
    • και την διατήρηση αποθεμάτων σημαντικών συστατικών του οργανισμού (σίδηρος).
    1. Ο πιο εύκολος τρόπος για να υπολογίσουμε αν είμαστε στα όρια του φυσιολογικού – υγιούς βάρους είναι ο Δείκτης Μάζας (ΔΜΣ).
    2. Υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά δια του τετραγώνου του ύψους σε μέτρα, με συνιστώμενες τιμές μεταξύ 18,5-24,9

    [ΔΜΣ=Βάρος(kg)/Υψος² (m²)].