Πρόσφατα Βρετανοί επιστήμονες απομόνωσαν ένα γονίδιο το AMY1 το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της αμυλάσης, ενός ενζύμου που εκκρίνεται στο σάλιο και διασπά το άμυλο (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτα, δημητριακά).
Ανκαλύφθηκε ότι μερικά άτομα τα οποία έχουν περισσότερες αλληλουχίες του γονιδίου αυτού μπορούν να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες αμυλάσης και επομένως να μεταβολίζουν (υδρολύουν) τους υδαντάνθρακες «καλύτερα» από άλλους και να έχουν μειωμένο κίνδυνο για παχυσαρκία. Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Nature Genetics», ο αριθμός των γονιδίων AMY1 που φέρει κάθε άνθρωπος συσχετίζεται ισχυρά με την παχυσαρκία ακόμα και σε διδύμους, οι οποίοι κατά τα άλλα ακολουθούν την ίδια διατροφή και τρόπο ζωής.
Η μελέτη διεξήχθη σε σχεδόν 5.000 εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων 972 διδύμων. Οι ερευνητές ανέλυσαν το γενετικό τους υλικό αναζητώντας τις κόπιες του γονιδίου AMY1 και στη συνέχεια συνέκριναν τον αριθμό τους με το σωματικό τους βάρος.
