Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αφορά στην άνοδο των στομαχικών υγρών στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του φαγητού ή μετά από αυτό και επειδή τα υγρά αυτά είναι όξινα, δημιουργούν το αίσθημα του καψίματος ή/ και της ξινής επίγευσης. Εμφανίζονται επίσης μετά την (υπερ)κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή ακόμα και στη διάρκεια του ύπνου και την κατάκλιση, ενώ μπορεί να διαρκέσουν και κάποιες ώρες. Η ΓΟΠ συνδυάζεται συνήθως με τη χαλάρωση του σφιγκτήρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος του οισοφάγου και επιτρέπει τη δίοδο της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί το περιεχόμενο του στομάχου να γυρίζει πίσω στον οισοφάγο μαζί με τα γαστρικά υγρά.
Βέβαια, μπορεί να εμφανισθεί και σε φάσεις έντονου άγχους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε υπέρβαρα άτομα ή και μετά από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς επίσης σε άτομα με διαφραγματοκήλη.
Τι επιβαρύνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
- Μεγάλα ή πολύ λιπαρά γεύματα, τηγανιτά φαγητά και λιπαρές σάλτσες
- Mεγάλες, αμάσητες μπουκιές
- Υγρά μαζί με το φαγητό, ιδίως αεριούχα
- Γεύματα αργά το βράδυ, ιδίως πάλι υγρά, όπως οι σούπες ή το γάλα
- Η σοκολάτα, ο καφές, το τσάι, η μέντα και το αλκοόλ
- Τα όξινα φρούτα και οι χυμοί τους, ιδίως με άδειο στομάχι
- Τα μπαχαρικά
- Ο ύπνος, το σκύψιμο ή και η ανύψωση αντικειμένων μέσα σε 2 ώρες μετά το γεύμα
- Τα στενά ρούχα και το σφίξιμό τους κοντά στην κοιλιά
- Το κάπνισμα
- Το υπερβάλλον βάρος
Στο myDietSpot Health Center τα προγράμματα είναι απολύτως εξατομικευμένα και προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά. Σε όλα τα προγράμματα πραγματοποιούνται:
- Δημιουργία ατομικού προφίλ (ατομικά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό, ιστορικο λήψης φαρμάκων, καταγραφή και ανάλυση διατροφικών συνηθειών κ,α)
- Aνάλυση σύστασης σώματος (σωματικό λίπος, υγρά σώματος, μυική μάζα) σε κάθε συνεδρία
- Δίνεται εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής με βάση τις συνήθειες του κάθε ατόμου
- Οπου απαιτειται γίνεται Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού Ηρεμίας (ΒΜR)
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκείς στοιχεια φυσικής δραστηριότητας, χορηγείται Δραστηριογράφος με καταγραφή δεδομένων
Η παρακολούθηση γίνεται κάθε 2 βδομάδες, καθώς σημαντική παράμετρος στην βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη επιτυχία ενός προγράμματος είναι η διαρκής συνεργασία, η εμψύχωση και η ανανέωση της διατροφής παράλληλα με τον έλεγχο.
Δείτε τις σελίδες μας ίσως σας ενδιαφέρουν
1. Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος
2. Υπολογισμός Ιδανικού Βάρους (IBW)
3. Υπολογισμός Κεντρικής Παχυσαρκίας (WHR)
Δείτε τα άρθρα μας ίσως σας ενδιαφέρουν
1. Xρήσιμες συμβουλές για απώλεια βάρους
2. Κάνω δίαιτα….Γιατι δεν χάνω κιλά;
3. Ανορθόδοξες δίαιτες