Οι νεφροί αποτελούν την κύρια οδό αποβολής άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, όπως ουρία, ουρικό οξύ ή κρεατινίνη, μεταξύ άλλων, αλλά και των φαρμάκων. Έχουν ενεργή συμμετοχή στο ενδοκρινικό σύστημα, παράγοντας διάφορες απαραίτητες για τον οργανισμό ορμόνες. Συνεπώς, σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας των νεφρών, διαταράσσονται όλες οι λειτουργίες του οργανισμού και προκαλούνται μεταξύ άλλων διαταραχές στην ομοιόσταση ουσιών όπως το νάτριο, το ασβέστιο, το κάλιο και το φώσφορο. Το νεφρωσικό σύνδρομο, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και η οξεία νεφρική ανεπάρκεια, είναι οι τρείς πιο συνήθεις νεφρολογικές παθήσεις. Το νεφρωσικό σύνδρομο απαιτεί το διαιτολόγιο των ασθενών να έχει σχεδιασμό τέτοιο ώστε ο ασθενής να λαμβάνει πρωτεΐνη 0,8-1γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους. Πηγή της πρωτεΐνης πρέπει να είναι τροφές υψηλής βιολογικής αξίας όπως: ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες, πρωτεΐνες που προέρχονται από ψάρι ή συγκεκριμένους συνδυασμούς φυτικών τροφών, όπως ρύζι με όσπρια.
Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ) απαιτεί το διαιτολόγιο των ασθενών να δίνει προτεραιότητα στην πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης, θερμίδων, μετάλλων, βιταμινών, αυξημένες ποσότητες ασβεστίου αλλά μειωμένες ποσότητες φωσφόρου, και ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς, ελεγχόμενη πρόσληψη καλίου. Πηγή φωσφόρου είναι: γαλακτοκομικά προϊόντα, παγωτά, ξηροί καρποί, όσπρια, αναψυκτικά, μπύρα και σοκολάτα. Πηγή καλίου είναι: μπανάνες, πατάτες, πορτοκάλια, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτες, γαλακτοκομικά, κρέας, πουλερικά, ψάρια και όσπρια. Λόγω του ότι κάποιες τροφές μπορεί να είναι πλούσιες σε ασβεστίου, φώσφορο ή κάλιο και αντίστροφα, ο θεράπων ιατρός σε συνεργασία με τον διαιτολόγο πρέπει να ελέγχει την κατανάλωση αυτών και ίσως να συστήσει συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D. Η οξεία νεφρική ανεπάρκεια (ΟΝΑ) απαιτεί παρόμοιες διατροφικές συστάσεις με την περίπτωση της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, αλλά να θέτουν σαν βασικό στόχο τη διατήρηση και την κάλυψη των πρωτεϊνικών αποθεμάτων, διότι η νόσος συνήθως είναι καταβολική.
Στο myDietSpot Health Center τα προγράμματα είναι απολύτως εξατομικευμένα και προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά. Σε όλα τα προγράμματα πραγματοποιούνται:
- Δημιουργία ατομικού προφίλ (ατομικά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό, ιστορικο λήψης φαρμάκων, καταγραφή και ανάλυση διατροφικών συνηθειών κ,α)
- Aνάλυση σύστασης σώματος (σωματικό λίπος, υγρά σώματος, μυική μάζα) σε κάθε συνεδρία
- Δίνεται εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής με βάση τις συνήθειες του κάθε ατόμου
- Οπου απαιτειται γίνεται Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού Ηρεμίας (ΒΜR)
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκείς στοιχεια φυσικής δραστηριότητας, χορηγείται Δραστηριογράφος με καταγραφή δεδομένων
Η παρακολούθηση γίνεται κάθε 2 βδομάδες, καθώς σημαντική παράμετρος στην βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη επιτυχία ενός προγράμματος είναι η διαρκής συνεργασία, η εμψύχωση και η ανανέωση της διατροφής παράλληλα με τον έλεγχο.
Δείτε τις σελίδες μας ίσως σας ενδιαφέρουν
1. Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος
2. Υπολογισμός Ιδανικού Βάρους (IBW)
3. Υπολογισμός Κεντρικής Παχυσαρκίας (WHR)
Δείτε τα άρθρα μας ίσως σας ενδιαφέρουν
1. Xρήσιμες συμβουλές για απώλεια βάρους
2. Κάνω δίαιτα….Γιατι δεν χάνω κιλά;
3. Ανορθόδοξες δίαιτες