Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας (NES) απαντάται σε μεγάλο ποσοστό σε παχύσαρκους, ιδιαίτερα σε περιόδους που βιώνουν έντονο στρες. Χαρακτηρίζεται από πρωινή ανορεξία, κατανάλωση της μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού κατά τις βραδινές ώρες, αϋπνία ή διακοπή του ύπνου τουλάχιστον για μία φορά μέσα στη νύχτα και κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Συνήθως υπάρχει προτίμηση σε αμυλούχες τροφές. Η συμπεριφορά τους αυτή συνοδεύεται από αισθήματα άγχους ή ενοχής.
Σχόλασα, μαγείρεψα, μάζεψα και επιτελους κάθισα…. Πριν από λίγο έφαγα το βραδινό μου, μία σαλάτα, γιατί ξεκίνησα δίαιτα…πάλι. Όμως μου έχει κολλήσει η ιδέα της σοκολάτας που έχω στο ντουλάπι για ώρα ανάγκης. Δεν πρέπει να την φάω…δεν πρέπει να σπάσω την δίαιτα μου…όμως την θέλω…δεν θα ησυχάσω αν δεν φάω λίγη σοκολάτα…θα φάω μόνο λίγο, μόνο ένα κομματάκι και μετά τέλος…Λίγη σοκολάτα…λίγα μπισκότα …λίγο τυρί με ψωμί, α έχει μείνει και ένα κομμάτι κέικ απο προχθές…και το φαγητό που άφησαν τα παιδιά…ας φάω και την υπόλοιπη σοκολάτα, εξάλλου τώρα την χάλασα την δίαιτα!! Πάλι δεν κατάφερα να κρατήσω την δίαιτα, πάλι τα χάλασα όλα!
Μήπως οι παραπάνω σκέψεις σας θυμίζουν κάτι από την ζωή σας; Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει ζήσει έστω και μία φορά αυτή την κατάσταση. Όταν αυτός ο φαύλος κύκλος έχει εδραιωθεί και συνεχίζεται τότε μιλάμε για ύπαρξη μίας πολύ συχνής διατροφικής διαταραχής, της αδηφαγικής διαταραχής ή αλλιώς binge eating disorder.
Στο myDietSpot Health Center τα προγράμματα είναι απολύτως εξατομικευμένα και προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά. Σε όλα τα προγράμματα πραγματοποιούνται:
- Ψυχοθεραπευτική προσέγγιση η διάθεση μας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε συνδυασμό με τις γνώσεις μας πάνω στο αντικείμενο, βοηθά όσους μας εμπιστεύονται να δουν βαθύτερα τη σχέση τους με το φαγητό και να ξεπεράσουν τα ‘μικροεμπόδια’ της διατροφής τους. Για όσους το επιθυμούν υπάρχει ψυχολόγος σαν εξωτερικός συνεργάτης, ειδικευμένος σε θέματα βάρους που μπορείτε να έρθετε σε επαφή εάν το επιθυμείτε.
- Δημιουργία ατομικού προφίλ (ατομικά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό, ιστορικο λήψης φαρμάκων, καταγραφή και ανάλυση διατροφικών συνηθειών κ,α)
- Aνάλυση σύστασης σώματος (σωματικό λίπος, υγρά σώματος, μυική μάζα) σε κάθε συνεδρία
- Δίνεται εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής με βάση τις συνήθειες του κάθε ατόμου
- Οπου απαιτειται γίνεται Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού Ηρεμίας (ΒΜR)
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκείς στοιχεια φυσικής δραστηριότητας, χορηγείται Δραστηριογράφος με καταγραφή δεδομένων
Η παρακολούθηση γίνεται κάθε 2 βδομάδες, καθώς σημαντική παράμετρος στην βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη επιτυχία ενός προγράμματος είναι η διαρκής συνεργασία, η εμψύχωση και η ανανέωση της διατροφής παράλληλα με τον έλεγχο.
Αν και για την αντιμετώπιση της αδηφαγικής διαταραχής είναι απαραίτητη η συστηματική παρακολούθηση από εξειδικευμένο διαιτολόγο παρακάτω είναι μερικές μικρές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν:
- Τρώτε συχνά γεύματα κάθε 2-3 ώρες.
- Τρώτε ένα πολύ καλό πρωινό
- Μην αποφεύγετε τα αγαπημένα σας φαγητά, τίποτα δεν παχαίνει και τίποτα δεν αδυνατίζει. Αν σας αρέσουν τα γλυκά, απλά φάτε ένα γλυκό κάθε μέρα
- Τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες σε κάθε σας γεύμα
- Έχετε ποικιλία στην διατροφή σας και προτιμήστε να κάνετε συνδυασμούς τροφών σε κάθε γεύμα
- Απολαύστε το φαγητό σας τρώγοντας το αργά και σε ευχάριστο περιβάλλον
Δείτε τις σελίδες μας ίσως σας ενδιαφέρουν
1. Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος
2. Υπολογισμός Ιδανικού Βάρους (IBW)
Δείτε τα άρθρα μας ίσως σας ενδιαφέρουν
1. Νευρική Ανορεξία (ΝΑ)
2. Διατροφικές διαταραχές
3. Αλήθειες και μύθοι για την νευρική ανορεξία
4. Διατροφικές διαταραχές- Πότε να ζητήσω βοήθεια;