• +357 22 256752
  • info@mydietspot.com.cy

    Οστεοπόρωση

    žΗ οστεοπόρωση είναι ένα «νόσημα φθοράς των οστών» που εκδηλώνεται κυρίως σε ηλικιωμένους. žΤα κόκαλα αδυνατίζουν και η πυκνότητα τους μειώνεται με αποτέλεσμα να γίνονται πιο εύθρυπτα και περισσότερο ευάλωτα σε κατάγματα. žΗ πρόβλεψη για τα επόμενα 50 χρόνια είναι ότι ο αριθμός των ατόμων που θα υποφέρουν από οστεοπορωτικά κατάγματα θα τριπλασιαστεί έως και τετραπλασιαστεί.

    Η οστεοπόρωση είναι «ύπουλη» πάθηση που μπορεί να μην έχει συμπτώματα μέχρι να συμβεί το πρώτο κάταγμα. Σε προχωρημένες καταστάσεις εκδηλώνεται με απώλεια ύψους, κύφωση και πόνο στη σπονδυλική στήλη.

    žΟι παράγοντες, οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης οστεοπόρωσης ονομάζονται «παράγοντες κινδύνου»:

    1.Φύλο (> 40 ετών άνδρες αργό ρυθμό, > 50 γυναίκες γρήγορο ρυθμό)

    2.Καυκάσια φύλη

    3.Γήρας (νεφρική δυσλειτουργία)

    4.Εμμηνόπαυση (μετά την εμμηνόπαυση χάνει οστό με ρυθμό 1,5%)

    5.Οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης (το 70% της κορυφαίας οστικής μάζας καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες)

    6.Χαμηλό ΣΒ σε σχέση με το ύψος

    7.Υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης

    8.Δίαιτα χαμηλή σε ασβέστιο και βιταμίνη D

    9.Δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη

    10.Η χρήση κάποιων φαρμάκων, όπως τα κορτικοστεροιδή

    11.Μειωμένη φυσική δραστηριότητα

    12.Κάπνισμα

    13.Υπερβολική χρήση οινοπνεύματος

    14.Νοσήματα: ΧΝΑ, ρευματοειδής αρθρίτιδα

    žž Δεν υπάρχει θεραπεία που να αντικαταστήσει την απώλεια ΟΣΤΟΥ που έχει ήδη συμβεί. žΗ καλύτερη λύση είναι Η ΠΡΟΛΗΨΗ. žΜέχρι την ηλικία των 20 ετών, η μέση γυναίκα έχει αποκτήσει το 98% της σκελετικής μάζας. žΗ δημιουργία γερών οστών κατά την παιδική και εφηβική ηλικία μπορεί να είναι η καλύτερη άμυνα κατά της οστεοπόρωσης. žΟι κυριότεροι τρόποι πρόληψης είναι Υγιεινή Διατροφή, Άσκηση, Υγιεινός τρόπος ζωής (αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής χρήσης οινοπνεύματος), Τακτικός έλεγχος της οστικής πυκνότητας.

    Στο myDietSpot Health Center τα προγράμματα είναι απολύτως εξατομικευμένα και προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά. Σε όλα τα προγράμματα πραγματοποιούνται:

    Η παρακολούθηση γίνεται κάθε 2 βδομάδες, καθώς σημαντική παράμετρος στην βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη επιτυχία ενός προγράμματος είναι η διαρκής συνεργασία, η εμψύχωση και η ανανέωση της διατροφής παράλληλα με τον έλεγχο.