Ο τύπος αυτός σχετίζεται στενά με την παχυσαρκία και προσβάλει ανθρώπους ασχέτως ηλικίας, κυρίως ενήλικες, αλλά με την άνοδο της συχνότητας της παχυσαρκίας στα παιδιά βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να εμφανίζεται και αυτή η μορφή του διαβήτη στα παχύσαρκα παιδιά
Ο σακχαρώδης διαβήτη τύπου 2 αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως καθώς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια. Άλλες σοβαρές επιπλοκές αποτελούν η Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια, η τύφλωση και οι ακρωτηριασμοί.
Ποιά άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου ΙΙ;
- Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι (BMI ή Δείκτης Μάζας Σώματος > 25 kg/m2)
- Όσοι κάνουν καθιστική ζωή
- Οσοι εμφανίζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προδιαβητικοί ασθενείς)
- Όσοι έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με διαβήτη
- Οι γυναίκες που παρουσιάζουν διαβήτη κυήσεως ή γεννούν βρέφη με βάρος πάνω από 4 κιλά
- Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Οι υπερτασικοί (Α.Π. > 140/90 mmHg)
- Όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης, HDL-C (< 35 mg/dl) και αυξημένα τριγλυκεριδίων (> 250 mg/dl) καθώς και οι ασθενείς με ιστορικό αγγειακής νόσου (π.χ. στηθάγχη, έμφραγμα, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στο myDietSpot Health Center η στρατηγική αντιμετώπισης του διαβητικού ασθενούς πρέπει να ικανοποιεί τρεις βασικούς στόχους:
- τον μακροχρόνιο γλυκαιμικό έλεγχο του ασθενούς
- την αύξηση της σωματικής άσκησης και την υιοθέτηση από τον ασθενή ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής
- την εξάλειψη των παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης των χρόνιων επιπλοκών του διαβήτη (πχ τη διακοπή του καπνίσματος, έλεγχος αρτηριακής πίεσης και επιπέδων χοληστερόλης)
Η θεραπευτική προσέγγιση για την κάλυψη των παραπάνω στόχων βασίζεται σε τρεις κύριους άξονες: την τήρηση συγκεκριμένου προγράμματος διατροφής, την αύξηση της σωματικής άσκησης, τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Στο myDietSpot Health Center τα προγράμματα είναι απολύτως εξατομικευμένα και προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά. Σε όλα τα προγράμματα πραγματοποιούνται:
- Δημιουργία ατομικού προφίλ (ατομικά στοιχεία, ιατρικό ιστορικό, ιστορικο λήψης φαρμάκων, καταγραφή και ανάλυση διατροφικών συνηθειών κ,α)
- Aνάλυση σύστασης σώματος (σωματικό λίπος, υγρά σώματος, μυική μάζα) σε κάθε συνεδρία
- Δίνεται εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής με βάση τις συνήθειες του κάθε ατόμου
- Οπου απαιτειται γίνεται Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού Ηρεμίας (ΒΜR)
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν επαρκείς στοιχεια φυσικής δραστηριότητας, χορηγείται Δραστηριογράφος με καταγραφή δεδομένων
Η παρακολούθηση γίνεται κάθε 2 βδομάδες, καθώς σημαντική παράμετρος στην βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη επιτυχία ενός προγράμματος είναι η διαρκής συνεργασία, η εμψύχωση και η ανανέωση της διατροφής παράλληλα με τον έλεγχο.
Δείτε τις σελίδες μας ίσως σας ενδιαφέρουν
1. Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος
2. Υπολογισμός Ιδανικού Βάρους (IBW)
3. Υπολογισμός Κεντρικής Παχυσαρκίας (WHR)
Δείτε τα άρθρα μας ίσως σας ενδιαφέρουν
1. Σακχαρώδης διαβήτης
2. Σχήματα Ινσουλίνης 1
3. Γλυκαιμικός Δείκτης – Γλυκαιμικό Φορτίο & Σακχαρώδης Διαβήτης
4. H σημασία του πρωινού στo Διαβήτη
5. Ισοδύναμα τροφίμων
6. Υπολογισμός μονάδων ινσουλίνης
7. Γλυκαντικές ουσίες
Φαρμακευτική αγωγή
Οι ενδείξεις χορήγησης των αντιδιαβητικών δισκίων αφορούν κυρίως τους διαβητικούς τύπου ΙΙ, οι οποίοι δε ρυθμίζονται με τη δίαιτα και την άσκηση. Οι βασικότερες κατηγορίες αντιδιαβητικών δισκίων που κυκλοφορούν σήμερα είναι :
- Τα ινσουλινοεκκριταγωγά δισκία, με τα οποία επάγεται η έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας ινσουλίνης από το πάγκρεας. Τέτοια δισκία είναι οι σουλφονυλουρίες και οι μεγλιτινίδες
- Τα φάρμακα που μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και έτσι έμμεσα διευκολύνουν τη δράση της στους ιστούς. Τέτοια δισκία είναι οι διγουανίδες-(μετφορμίνη) και οι γλιταζόνες
- Νέες κατηγορίες φαρμάκων οι γλυπττίνες και τα ινκρετινομιμητικά (εξανετίδη). Τα πρώτα δίνουν σήμα στα β-κύτταρα του παγκρέατος να αυξήσουν την έκκριση της ινσουλίνης ειδικά μετά την λήψη της τροφής, και στα α-κύτταρα του παγκρέατος να μειώσουν την έκκριση της γλυκαγόνης.