• +357 22 256752
  • info@mydietspot.com.cy

    Yπέρταση

    Υπέρταση ονομάζεται η πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση, η πίεση δηλαδή που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών, υπερβαίνει σε σταθερή βάση τα επιτρεπτά όρια (1.συστολική >140 mmHg και 2. διαστολική >90 mmHg).Υπάρχουν δύο τιμές αρτηριακής πίεσης:

    1. Συστολική πίεση – η πίεση που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν χτυπά η καρδιά
    2. Διαστολική πίεση – η πίεση που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν η καρδιά χαλαρώνει ανάμεσα στους χτύπους.

    Η διάγνωση της υπέρτασης βασίζεται αποκλειστικά στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και επειδή αυτή δεν είναι ποτέ σταθερή αλλά μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να γίνει η διάγνωση χρειάζονται τρεις διαφορετικές χρονικά μετρήσεις. Η μονάδα μέτρησης της αρτηριακής πίεσης είναι τα χιλιοστά στήλης υδραργύρου (mmHg).

    Η υπέρταση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι στις ανεπτυγμένες χώρες το 50% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών εμφανίζει υψηλή αρτηριακή πίεση.

    Έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα επιτρεπτά όρια αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και νοσημάτων που σχετίζονται με τα νεφρά. Επιπλέον, η υπέρταση θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη πάθηση καθώς δεν εμφανίζει συμπτώματα και επομένως δεν μπορεί να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

    Παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης:

    • Κάπνισμα
    • Κατανάλωση αυξημένης ποσότητας αλατιού
    • Παχυσαρκία
    • Λανθασμένη διατροφή
    • Στρες
    • Έλλειψη σωματικής άσκησης
    • Αλκοόλ
    • Λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως κορτικοστεροειδή, αντιφλεγμονώδη και αντισυλληπτικά
    • Κληρονομικότητα

    Στο myDietSpot Health Center τα προγράμματα είναι απολύτως εξατομικευμένα και προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός ξεχωριστά. Σε όλα τα προγράμματα πραγματοποιούνται:

    Η παρακολούθηση γίνεται κάθε 2 βδομάδες, καθώς σημαντική παράμετρος στην βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη επιτυχία ενός προγράμματος είναι η διαρκής συνεργασία, η εμψύχωση και η ανανέωση της διατροφής παράλληλα με τον έλεγχο.